Desktop-virtualisatie

Geplaatst door:

De voordelen en smaken van desktop-virtualisatie

De laatste jaren komt desktop-virtualisatie steeds meer in de picture:

  • Door de huidige snelle netwerk- en internetverbindingen kun je hele computeromgevingen over het netwerk aanbieden.
  • Mensen zijn gewoontedieren en willen het liefst op dezelfde manier vanaf verschillende apparaten of locaties bij bedrijfsdata kunnen. Dus waarom niet elk apparaat van de dezelfde desktop voorzien, met steeds op dezelfde plaats het icoontje om naar internet te gaan en dezelfde foto’s in de afbeeldingenmap?
  • Mocht een computer worden gestolen of stuk gaan, dan kun je, mits de data centraal en in een veilige omgeving is opgeslagen, direct met een ander apparaat verder werken.
  • Voor elk bedrijf is het onderhoud van alle computers een flinke kostenpost. Veel tijd en geld gaat zitten in het onderhouden van de software op al deze computers. Door dit te centraliseren, kun je veel geld besparen.

Desktop-virtualisatie is hierop het antwoord en kan fungeren als centrale spil. De volgende smaken zijn beschikbaar:

Client-Server

De van oudsher bekende supercomputer met terminal is flink met zijn tijd meegegaan, tegenwoordig veelal in de vorm van een terminalserver, op basis van Microsoft of Citrix. De gebruiker maakt via een thin-client of een stukje client software verbinding met een terminalserver. Deze biedt een desktop of alleen een applicatie aan. Dit gebeurt vaak als een computer niet gewenst is vanwege vuil of diefstalrisico. Ook het centraal opslaan van data of het werken vanaf meerdere locaties en dus verschillende computers met dezelfde omgeving zijn redenen. Deze techniek werkt vanaf vrijwel elke computer, zolang er maar een verbinding is met hetzelfde netwerk als de terminalserver. Deze oplossing wordt vooral toegepast voor lichte applicaties, omdat meerdere desktops worden aangeboden vanaf dezelfde terminalserver. Hierdoor is het voor 3D-applicaties minder geschikt, omdat andere gebruikers last hebben van de zware berekeningen.

Bladeserver

Wanneer je geen vaste computer op de werkplek wil, maar toch moet werken met een zware applicatie, dan kan een bladeserver een uitkomst zijn. Het is eigenlijk dezelfde oplossing als client-server, maar in dit geval heeft elke cliënt zijn eigen computer in het datacenter. Een veelal dure oplossing.

Virtuele desktop

Inmiddels is een landschap zonder virtuele servers nauwelijks nog denkbaar. De enkele nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen. Zo zijn servers niet meer hardware-afhankelijk.  Als ook de desktop virtueel is, scheelt dat een hoop in beheer. Je hoeft namelijk niet meer voor elk apparaat een besturingssysteem uit te rollen of programma’s te installeren.

Lange tijd werd gedacht dat de computer, ook al zou het besturingssysteem virtueel zijn, altijd aan het netwerk verbonden moest zijn. Maar met de nieuwste technieken van Citrix en VMware kun je een centraal onderhouden desktop, via het netwerk, ook offline gebruiken en beheren, zonder besturingssysteem. Met een zogenaamde hypervisor leg je een laagje over de hardware van de computer, waarmee het eigenlijk op een thin-client gaat lijken. Vervolgens laadt je op deze hypervisor – vanaf het netwerk – het besturingssysteem (of systemen) en de gebruiker merkt daar niets van. Die lijkt gewoon te werken achter een ‘normale’ desktop of laptop.

De voordelen op een rijtje

Nog even de voordelen van desktop-virtualisatie op een rijtje:

  • Centraal onderhoud van de werkplek beheert één OS, waar alle computers binnen het bedrijf gebruik van maken.
  • Onafhankelijk van hardware: als een computer stuk gaat, pak je gewoon een nieuwe uit de kast en kan de gebruiker verder werken met exact dezelfde omgeving.
  • Als gebruiker hoef je niet verbonden te zijn aan een bedrijfsnetwerk en kun je gewoon zonder internet verder werken. Bij deze techniek wordt een kopie van het centraal onderhouden besturingssysteem opgeslagen op de virtuele laag van het apparaat. Zodra er verbinding is met het netwerk, wordt deze gesynchroniseerd met de centrale server in het netwerk.
  • Je kunt vanaf verschillende apparaten werken op je eigen omgeving.

Desktop-virtualisatie is dan ook een mooie oplossing om alle data centraal te beheren. Tot voor kort moest je verbonden zijn met een netwerk om er gebruik van te kunnen maken. Maar met de huidige technieken kun je de virtuele desktop ook  lokaal zonder netwerk gebruiken. Daarmee staan alle deuren open voor een volledig virtuele wereld.

0
Stephan Bassie

Over de auteur:

Stephan heeft zowel een technische als creatieve kant. Al tijdens zijn opleidingen mbo- en hbo-systeembeheer begon hij begin 2007 voor zichzelf als systeembeheerder. Via een detacheringsklus kwam hij met Triomph in contact.