Meteen aannemen!
Tijdens mijn werk als projectleider mis ik vaak een IT-architect. Sla de vacaturekrant maar open: ‘We zijn ernaar op zoek, maar ze zijn er niet.’ Mensen die de kunnen adviseren over hoe het bestaande systeem kan worden uitgebreid met nieuwe techniek. Mensen die functionele eisen kunnen vertalen naar de techniek en dus IT goed kunnen laten aansluiten op de (core) business van de klant. Mensen die het overzicht bewaren over het IT-landschap, systemen op elkaar aansluiten en afstemmen. Mensen die nadenken over de volledige omgeving en deze up-to-date houden om mee te groeien met de rest van de wereld.
Een IT-architect houdt zich bezig met de architectuur van een IT-landschap. Hij weet alles van systemen, hoe ze met elkaar communiceren en hoe ze passen in het gehele bouwwerk en zijn directe omgeving. Vergelijk het met de architect van een huis. Die kiest het type muren of kozijnen, of er wel of geen vloerverwarming in komt, waar de badkamer het beste past en wat voor kleur de dakpannen moeten hebben. De architect bewaart het overzicht en ziet de gevolgen in van beslissingen. Ook heeft hij het vermogen om een technische oplossing in begrijpelijke taal te verwoorden bij de opdrachtgever, het slaan van de brug tussen techniek en functionele eisen.
Advies over consequenties
Maar, anders dan bij een huis, is een architect in een IT-omgeving nooit klaar. Elk IT-landschap verandert constant, bijvoorbeeld door veranderende eisen van de klant of om niet achter te blijven bij het nieuwe systeem van de concurrentie. De IT-architect brengt het landschap in kaart, houdt de omgeving up-to-date en geeft advies over de consequenties op de lange termijn. Ook onderzoekt hij onderliggende systemen, zoals internetverbindingen, serverversies en andere nieuwe technieken, en kan adviseren om over te stappen.
IT-afdeling geen overzicht
Vaak wordt een IT-architect of een senior system-engineer gevraagd om een nieuwe ‘tak’ aan de IT-boom te bevestigen. Deze architect kan extern zijn, maar hij mist wel het totaalplaatje van het IT-landschap. Veelal heeft de IT-afdeling zelf niet eens een actueel overzicht van de omgeving of bestaande systemen. Ze zijn ooit opgeleverd, maar vervolgens minimaal onderhouden en dus te oud om uit te breiden met een nieuw systeem. Niemand weet of binnen de huidige omgeving nog ruimte is voor nieuwe systemen. Of welke diensten dubbel en welke overbodig zijn. Zolang dit overzicht ontbreekt, is systeembeheer huiverig om het oude systeem te vervangen. Dus blijft dat draaien, wat extra kosten met zich meebrengt.
Overzicht bewaren, is dagtaak
Het IT-landschap staat bovendien nooit stil. Communicatietechnieken kunnen wijzigen of hele serverversies moeten worden vernieuwd, omdat ze niet meer met de buitenwereld kunnen communiceren. Wanneer het gaat om vijf servers kan een systeembeheerder prima het overzicht bewaren en de relaties leggen. Maar bij grotere klanten, met tientallen of honderden servers, is het overzicht bewaren over al deze systemen een dagtaak. Vaak komt dit op het bord van systeembeheer. Voor hen is dit echter geen primaire taak en dus lopen zij achter de feiten aan.
Ervaring en interesse in nieuwe technieken
Naar mijn idee moet elk bedrijf een full- of parttime IT-architect op de loonlijst hebben staan. Het levert het management een actueel overzicht van de IT-omgeving op en problemen met de omgeving worden snel geïdentificeerd en opgelost. Bovendien wordt de kans op succesvolle projecten groter, doordat de resultaten beter voorspelbaar zijn. Kortom: mensen met IT-ervaring, kennis van systemen en netwerken en die alles weten van de business van de klant kunnen deze rol prima invullen.
AUG
Over de auteur:
Stephan heeft zowel een technische als creatieve kant. Al tijdens zijn opleidingen mbo- en hbo-systeembeheer begon hij begin 2007 voor zichzelf als systeembeheerder. Via een detacheringsklus kwam hij met Triomph in contact.